Mijn zevende stage week

Week 7 alweer… Jammer genoeg zitten we al bijna op de helft van de stage. Maar ik bekijk het van een positieve kant en gelukkig hebben we nog een aantal weken te gaan, waarin ik nog veel mag leren. Een week met veel verschillende klusjes en een week waarin ik gewoon geen foto’s heb gemaakt! Lees snel verder om er achter te komen wat ik allemaal deed!

Op maandag begon de dag met het bijkletsen met Martijn die terug was van zijn vakantie. Een collega van marketing kwam het atelier binnen om te vragen of Marleen met de auto mee wilden rijden naar de winkel, omdat de auto van de zaak een lege accu had. Marleen deed dit, Martijn ging aan de slag met het checken van zijn mails die hij de afgelopen 3 weken had ontvangen en ik kon de laatste paar dozen met kleding gaan stickeren. Na het stickeren liep ik naar boven, Marleen was weer terug en Martijn klaar met zijn mails. Ze opende teams op de laptop, waar we de presentatie van de nieuwe collectie op gingen kijken. Helaas was de kwaliteit en het geluid niet optimaal en kregen we maar de helft mee. Alsof wij niet wisten hoe de collectie eruit zag, werkte we ondertussen gewoon door ;). De meeting was voorbij en Marleen ging verder met de patronen op de computer, ik kreeg een patroon van een broek die ik mocht aanpassen. Het moest een flair broek worden die nog toegevoegd ging worden in de collectie van de zomer. Deze collectie is al in productie genomen maar van een stof is nog veel over dus moesten daar een paar nieuwe samples gemaakt worden. Ik maakte erin zodat die de dag erna doorgepast kon worden. Binnen no time was die af, want het patroon was niet heel moeilijk. Vervolgens ging ik aan de slag met een blok patroon wat klaar was, het was een top en ook deze was binnen no time klaar. Daarna mocht ik zelf een patroon van een blouse aanpassen. Dit duurde wat langer aangezien er meerdere aanpassingen gedaan moesten worden. Uiteindelijk printen ik het achterpand uit en knipte deze uit het stof. Bij de blouse die eerder al gemaakt was, haalde ik het achterpand eruit en zetten het nieuwe achterpand erin. Toen deze klaar was, was het ook tijd om naar huis te gaan.

Een nieuwe dag, dinsdags was een dag van allemaal kleine klusjes die nog gedaan moesten worden. In de ochtend begon ik met de laatste top van de bloks. Om 10 uur hadden Marleen en Martijn een stagegesprek met een mogelijk nieuwe stagiaire. Toen ze na een half uurtje/drie kwartier terug op het atelier kwamen was de top net af. We namen een kleine koffie pauze en daarna gingen we weer snel aan de slag met de bloks. Ik haalde van een blouse de kraag eraf om vervolgens een nieuwe kraag erop te zetten. Rond een uur of 12 kwam er een collega uit de winkel, ze heeft de perfecte maten voor een doorpas model dus we paste een paar blok stukken op haar af en de broek die ik gisteren maakte. Na de doorpas begon ik met het aanpassen van de halsen, deze waren door de biesjes een beetje uitgaan lubberen, dus ze moesten er wat strakker opgezet worden. Vervolgens ging ik aan de slag met de broek die ik gisteren maakte, er moest een coupenaad in komen, de lengte moest langer, de kruisnaad middenvoor lager en de binnenbeen naad opgeschoven naar voren. Dit paste ik allemaal aan in het patroon en knipte deze uit de stof. Vervolgens telde ik nog een aantal fournituren en daarna was het tijd om een beetje op te ruimen en naar huis te gaan. Een lekker avondje voor mezelf aangezien ik door de herfstvakantie niet naar school hoef te gaan.

De broek waarvan ik gister het patroon veranderde en uitknipte, mocht ik in elkaar zetten. De broek was lekker snel klaar en ik kon door naar een volgende broek. Dit was een nieuw model die was toegevoegd aan de bloks. Ook deze broek zat snel in elkaar. Marleen, die thuis werkte had gelukkig alweer een patroon voor mij klaar staan. Deze plotte ik uit en knipte ik uit de stof. Het was een suit dus een soort broekpak. Het waren veel patroondelen en het knippen duurde wat langer. Tussen door kreeg ik nog een klusje om 150 stickers te maken voor een riem en 14 stickers voor een aantal spencers waarvan ik de labels uit de hals moest tornen. Dit omdat hij aan twee kanten te dragen was en het label dat aan de achterkant in de hals zat gestikt niet mooi uit zou zien als deze aan de voorkant gedragen werd. Na dit klusje kon ik verder met de suit die ik uit de stof knipte. Ik begon met het maken van het boven en onderpand en voor ik het wist was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Een nieuwe dag, ondanks dat ik een half uurtje later begon dan normaal was het een productieve dag. Ik ging verder met de suit waar ik gisteren aan begonnen was. Het was even puzzelen en zelfs Martijn snapte even niet hoe die in elkaar moest. Na een half uur proberen, loshalen, vastspelden en nog meer puzzelen, had ik het door en besprak dit met Martijn. Hij zei dat het goed was en ik kon verder met het in elkaar zetten van de panden. Eenmaal klaar was het tijd voor middag pauze en we aten gezellig samen en kletsten wat. Na de pauze hielp ik een andere collega die de collectie boeken altijd maakt. Zei had 60 pagina’s waar per pagina 4 stukjes stof opgestikt moesten worden. Ik leerde haar eerst hoe de naaimachine werkte en ging vervolgens aan de slag. De naaimachine waar zei op werkte bleek een soort storing te hebben, aangezien de draad er de hele tijd uit ging en de instellingen niet goed stonden. Maar het naaien zelf vond ze ook niet heel makkelijk, het was grappig om te zien om iemand voor de eerste keer achter de naaimachine te zitten. Maar binnen no time waren de kaarten klaar en ze stond versteld dat het zo snel ging! Voor ik verder kon gaan met een volgende klus, moest ik eerst even naar de Coop om postzegels te halen en een envelop waar de 150 stickers in zaten die ik gisteren maakte op de post te doen. Toen ik terug kwam stond Martijn alweer op mij te wachten voor een kleine koffie pauze. Uit het magazijn haalde we nog 2 items van de collectie omdat er 1 gestoomd moest worden en een ander model daar moest de hals van aangepast worden. Deze moest dieper gemaakt worden. Eenmaal boven keek Martijn naar de hals van de jurk en ik begon met het stomen van het jasje. Een collega die de stoffen inkoopt kwam even buurten in het atelier en vragen over een bepaald patroon en de stoflegging hiervan. Ze had nog 2 meter van een stof liggen waar een jurk uit gemaakt moest worden voor een Proto, omdat ik de jurk heb gemaakt in de eerste paar weken was het mijn opdracht geworden en ging ik kijken naar de stoflegging. Door de stoflegging die ik snel maakte op de computer kwam uit dat er voor 1 jurk 3.60m nodig was en dat de 2 meter die we hadden liggen dus te kort was. Martijn was nog bezig met de hals van de jurk en ik ging met hem mee kijken. Uiteindelijk ging ik aan de slag om de hals te verdiepen en aan het einde van de dag was dit dan ook gelukt.

De laatste dag begon ik met het bekijken van de hals van de jurk. We vonden het eind resultaat niet goed genoeg en ik haalde weer een stuk los van de jurk. Ik probeerde het tot 2 a 3 keer toe opnieuw en opnieuw, maar het gewenste resultaat wilde maar niet lukken. Uiteindelijk mocht ik iets anders gaan doen en schoven we het werkje op naar maandag. Gisteren had Martijn 3 patronen gemaakt die ik uit een mooie rib stof mocht gaan knippen. Het was 1 broek, 1 top en 1 hesje. Ik begon met de broek, omdat deze alleen gelockt hoefde te worden en er verder geen zakken of andere dingen in of op zaten zat de broek zo in elkaar. Een collega paste de broek door en ik ging aan de slag met het knippen van het volgende item. Dit was de top, deze werd aan allebei de kanten verschillend gemaakt, links kreeg een horizontale streep en rechts een verticale streep. Uiteindelijk vonden we de verticale streep het mooiste en kon ik de horizontale streep uithalen om er een verticale in te zetten. Ook de hals bies die ik erop had gezet mocht eraf, omdat we deze te breed vonden. Tussendoor maakte Martijn de broek smaller en had ik het topje zover klaar dat die doorgepast kon worden. Hier kwam dezelfde collega weer voor, de fit was nu gelukkig veel beter. In het laatste half uur van de dag namen we nog afscheid van een collegaatje die haar laatste dag had en we maakte het atelier helemaal netjes voor een nieuwe week!

x Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.