Mijn vierde stage week

Hallo lieve mensen, weer een nieuwe week dus tijd om jullie weer een update te geven over mijn stage. De vierde week is alweer aangebroken en ook in deze week heb ik weer een hoop nieuwe dingen geleerd.

De week begon zoals gewoonlijk op maandag. Deze dag zou ik de hele dag alleen in het atelier werken. Marleen zou vanuit thuis aan de slag gaan en ik mocht haar altijd een berichtje sturen of bellen als ik iets niet wist. In de ochtend deed ik verschillende dingen, zo maakte ik op de computer het patroon af van de broek, maakte ik een kraagje op een jas en maakte ik een begin aan de rok waarvan ik vorige week het patroon tekende. Tussen de klusjes door hield ik contact met Marleen en kreeg ik nog kleine klusjes, zoals het opmeten van patronen en het zoeken van de doorpas foto’s. Toen de rok af was mocht ik uit dezelfde satijnen stof een jurk gaan maken. Deze knipte ik en ik begon vervolgens met het voorpand, deze had een diepe V-hals op een manier zoals ik het nog nooit gemaakt heb. Een leuke uitdaging. Ik probeerde wat dingen uit en voor ik het wist was het 5 uur en tijd om naar huis te gaan.

De tweede dag van de vierde week. In de ochtend ging ik verder met de jurk. Tussendoor knipte ik nog een patroon van een rok en repareerde ik de naad van een broek die van een collega was. Toen de jurk eenmaal klaar was mocht ik weer gaan digiteren. Het was een patroon van een jas waar een sample van gemaakt was. Deze sample is helemaal verknipt, veranderd en ik maakte er een dag eerder nog een kraagje op. Ik veranderde het patroon eerst met de hand helemaal hetzelfde als hoe de jas er momenteel uitziet. Vervolgens kon ik het gaan digiteren, opschonen en helemaal naar wens maken. Tevens leerde ik ook weer nieuwe trucjes bij het maken en opschonen van het patroon. Aan het einde van de dag leerde ik ook nog helemaal hoe ik het patroon zo klaar maak dat het opgestuurd kon worden naar het buitenland, zodat het hier uitgeprint kan worden en er meerdere stuks van gemaakt gaan worden.

Op woensdag werkte ik weer de heledag alleen. Ik begon met het patroon van de jas, deze ging ik op de computer helemaal opmeten en de maten in een bestandje zetten. Toen ik klaar was lag er een stofje en een patroon voor me klaar. Ik knipte het patroon uit de stof. Het was even passen en meten maar het paste gelukkig net uit het stofje. Het wordt een sample dus de stof is er een uit een oudere collectie die lijkt op het stofje van de nieuwe collectie. Zo weet je met het doorpassen hoe het valt en aanvoelt. Vervolgens kroop ik weer achter de computer om een patroon van een broek helemaal aan te passen na een schets van een van de designers. Dit probeerde ik maar kwam er niet helemaal uit. Na een aantal uurtjes uitvogelen, ging ik aan de slag met de jurk die ik knipte. In de jurk zitten een aantal lastige naden maar een uitdaging ga ik nooit uit de weg. Aan het einde van de dag was de jurk bijna klaar! Ik ruimde het atelier een beetje op en ging naar huis!

De volgende dag ging ik verder met de jurk. Ik maakte de bies in de hals af en de zoom en splitten moesten gestikt worden. Dit deed ik en vervolgens kon de jurk meteen door gepast en besproken worden. In de middag ging ik aan de slag met de rok voor de satijnen stof. Ik paste het patroon helemaal aan. Het is de bedoeling dat er 3D dingen in ontstaan. Toen het patroon helemaal klopte kon ik het gaat digiteren. Om vervolgens het hele patroon op te schone, de metingen aan te geven en klaar te maken voor het bedrijf die de kleding gaat maken. Toen dat eenmaal klaar was, mocht ik alweer naar huis. De dag was voorbij en we hadden hard gewerkt!

De laatste dag van de vierde week. Er is voor de komende twee weken een zzp’er ingehuurd die al eerder bij Humanoid heeft gewerkt. Het is momenteel zo druk dat we het met ons twee niet alleen aankunnen. De hele morgen paste Marleen met twee collega’s de kleding van een bepaalde groep door om aanpassingen aan te geven. Ik ging aan de slag met de jurk die ik eerder deze week maakte. Hier en daar moesten aanpassingen komen. Eenmaal klaar met het potlood, was het weer tijd om het patroon te digiteren. Vervolgens paste ik het patroon nog hier en daar aan en voegde ik de naden en zomen toe aan het patroon. Als laatste ging ik weer alle metingen doen. Dit ging wat langzamer dan verwacht, het zijn er zoveel dat ik niet alles heb kunnen onthouden. Rond kwart voor 5 liep de computer vast ook hij had zin in weekend denk ik! Het was tijd om op te ruimen en naar huis te gaan. Op naar een nieuwe week!

x Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.