Mijn eerste stage week

Terwijl ik vorige week vrijdag nog gesprek had, heb ik deze week al mijn eerste stage week gehad. Mijn stage loop ik bij Humanoid, een atelier op 3 minuten loop afstand van mijn huis. Wat was het een leuke week met veel nieuwe indrukken, informatie en natuurlijk veel gezelligheid! Nu zijn jullie vast en zeker ook benieuwd wat ik allemaal heb gedaan tijdens mijn eerste week en wat ik nog ga doen in de toekomst. Dus dat ik ga ik jullie wekelijks vertellen in de blog!

Op maandag begon mijn eerste dag, ik moest om 9 uur aanwezig zijn. Het begon met een uitleg over het koffiezet apparaat (heel belangrijk!) en een voorstel rondje aan de enkele mensen die op kantoor zaten. Vervolgens zijn we naar boven gegaan waar het atelier zich bevindt. Hier stonden 4 dozen klaar die ik mocht uitzoeken. In de dozen zaten allemaal samples die verkocht gingen worden in de stock sale. Ik zocht alles uit en begon met turven van de stuks, zoveel jurken en zoveel broeken enz… Doormiddel van een lijst, schreef ik per doos op wat erin zat. Hier stonden per stuk prijzen bij die ik uitrekende. Na een aantal uur en inmiddels al 3 pauzes was ik klaar met het uitzoeken van de kleding. Ik mocht een broek gaan knippen. Deze broek werd van een mooie maar ook lastige stof geknipt. Toen de broek geknipt was, was het tijd om op te ruimen en naar huis te gaan. Mijn eerste dag zit erop. Een gezellige dag waarin ik de twee mensen die in het atelier werken beter heb leren kennen, het bedrijf beter heb leren kennen en al hier en daar wat nieuwe technieken heb geleerd.

Dinsdags mocht ik de broek gaan maken die ik de dag ervoor geknipt had. Het was een soort flair broek met een bies op de linker zijkant. Toen ik de broek in elkaar had zitten en ik kon beginnen met de band bleek dat de broek best laag in de taille was. Dit loste we op met een pas met daarop elastiek. Bij het maken van de broek heb ik weer een aantal nieuwe technieken geleerd. Toen de broek klaar was heb ik het patroon overgenomen omdat dit een heel oud patroon bleek te zijn. Toen ook dit klaar was ben ik een t-shirt dress gaan knippen uit een mooie rode stof. Na het knippen kreeg ik de uitleg hoe deze dress in elkaar moest en ik begon met het maken van de lintjes die de split achter in het pand sluiten. Een deel van het kledingstuk heb ik zover klaar gekregen en ook hierin heb ik alweer nieuwe dingen geleerd. Helaas vloog de dag weer veelte snel voorbij en was het alweer tijd om naar huis te gaan.

En dan is het alweer woensdag. Deze dag maakte ik het jurkje af waar ik de dag ervoor mee begon. Uiteindelijk bleek het model te breed te zijn en heeft Martijn, de man die ook in het atelier werkt hem ingenomen. Bij de jurk leerde ik verschillende dingen. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik een super dun lintje of hoe ze het op stage noemen stringetje maak. Verder leerde ik ook veel van het patroon waar een colletje aan vast zat en ik leerde een soort van gedeelde naad die je naar buiten kunt werken. Klinkt heel ingewikkeld maar als je het eenmaal snapt valt het allemaal mee. De naad die ik leerde werd toegepast bij de mouw. Dit was een trucje dat wanneer je het uiteinde van de mouw naar buiten wilt doen, de naad niet zichtbaar is. De jurk was af en de volgende opdracht lag alweer voor mij klaar, een broek in een zwart afgevende stof. Met handschoenen aan begon ik met het knippen van de patroondelen en het zoeken van een bijpassende rits. Het voorpand zit uiteindelijk helemaal in elkaar, denk hierbij aan de zakken, de kruisnaad en het gulp beleg. Morgen ga ik de broek verder afmaken en ben ik benieuwd naar de nieuwe opdracht die ik ga krijgen!

Donderdag heb ik de afgevende broek afgemaakt en vervolgens begonnen aan een nieuwe broek. De nieuwe broek was er een uit een makkelijke stof en uit een simpel patroon. Binnen no time had ik ook deze broek af. Ondertussen was Marleen (mijn stage begeleidster) met de aanpassingen van een patroon bezig die op de computer gemaakt worden. Ik keek mee om er wat van te leren en uiteindelijk werd het patroon uitgeprint en kon ik het uitknippen. Hier en daar deed ik nog een kleine aanpassing in het patroon voor ik het op de stof ging leggen en uit ging knippen. Eenmaal uitgeknipt kon ik beginnen met het naaien van het proefmodel van de blouse. Ik begon bij het achterpand, hier stikte ik het boven en onderste deel aan elkaar. Vervolgens heb ik de kraag gemaakt en de coupe naden in de voorpanden gestikt. Helaas was toen de dag alweer voorbij en mocht ik naar huis. Het was weer een dag vol nieuwe informatie maar zeker super leuk!

Vrijdag, de laatste dag voor het weekend. Tot ongeveer half 11 was ik alleen in het atelier. Gelukkig wist ik wat ik kon doen, dit was de blouse afmaken. Toen de blouse eenmaal af was, was Martijn ook weer aanwezig en mocht ik een jurk uit gaan knippen. Na het knippen kon ik de jurk in elkaar gaan zetten, omdat het patroon nieuw was, moesten we even goed kijken of het paste bij de schetsen die gemaakt waren. Tussendoor kwamen nog wat kleine klusjes en uiteindelijk een spoed jurk die eerst moest. Deze werd geknipt door Martijn en ik mocht ‘m daarna in elkaar zetten. Hij was bijna af toen ik een andere collega moest gaan helpen met het opbouwen voor de vergadering van maandag. Lees alles 3 trappen op naar boven brengen.. met deze activiteit eindigde de dag. Zo zat mijn eerste week stage erop! Wat een top week! Al verschillende dingen geleerd en volgens mijn collega’s ga ik zeker meer uitdaging krijgen de komende weken. Ik ben benieuwd!

Tot volgende week bij een nieuwe blog over mijn stage week!

x Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.