Hoe maak je een kussenhoes met knoopsluiting?

Voor mijn vorige blog had ik de kussens al opgemeten. De afmetingen zijn 50x50cm. De (voor)kant waaraan de knopen worden bevestigd, is 50x30cm. Bij de vorige blog had ik de kussens al gemeten en deze waren 50x50cm. De kant waar de knopen komen worden 50x30cm dit werd bij mij de bovenkant. Je hebt deze extra ruimte nodig voor de knopen. De middenstukken die tussen de boven en onderkant komen worden 50x5cm.

Maten met naad:

Voorkant:                                           52×33 cm        1x knippen

Achterkant:                                        52x52cm         1x knippen

Middenstukken:                                 52x7cm           4x knippen

Je hebt de volgende materialen nodig om de kussenhoes te maken:

Je begint met het locken van alle delen. Dit is voor de afwerking van de stoffen. Heb je geen lockmachine? Dan kun je de randen afwerken met de zigzagsteek op je naaimachine.

Daarna pak je de 2 bovenkanten. Bij de 2 bovenkanten ga je van elk 1 lange kant omzomen. Dit doe je door het 2x 1cm om te vouwen. Dit speld je vast en ga je stikken met de naaimachine.Nu de zoom erin zit kunnen we op 1 deel de knoopsgaten gaan maken. Op mijn (naai)machine staat een volgorde die je moet doorlopen om de knoopsgaten te maken. Je begint met het meten van de knoop. Heeft je knoop een doorsnede van 1cm? Dan tel je er 0,4cm bij op. Zo heeft de knoop genoeg ruimte om door het knoopsgat heen te gaan. Om de juiste plaats te bepalen, kun je de knopen neerleggen en met het kleermakerskrijt aangeven waar je de knopen gaat bevestigen. Maar je kunt ook met een berekening bepalen waar de knopen moeten komen. Dit doe je door de knopen op een gewenste afstand van de randen te leggen en vervolgens meet je de afstand tussen de 2 knopen. Deze afstand deel je door het aantal knopen die je nog hebt liggen. Dit getal wordt de afstand tussen elke knoop.

Voor je begint met het maken van de knoopsgaten probeer je het een paar keer uit op een restlapje van het stof. Zo weet je zeker dat het de eerste keer op het echte deel goed gaat. Als dit meerdere malen goed lukt, kun je het nu proberen op het echte stof. Door spelden te plaatsen op de plek waar de knopen komen, weet je precies waar je moet beginnen. Hier zet je het voetje op het stof en je volgt de volgorde zoals het op je machine staat aangegeven. Op mijn machine gaat het van A naar B naar C naar D. Dus van boven naar beneden, een paar keer heen en weer, van beneden naar boven en als laatste weer een paar keer heen en weer. Als de knoopsgaten er allemaal inzitten, kun je ze een voor een open gaan maken. Zet een speld voor de uiteindes van het knoopsgat. Dit voorkomt dat je een uitschieter maakt met het openen van het knoopsgat. Met een tornmesje prik je door het stof om het vervolgens verder open te maken.

Vervolgens ga je de middenstukken aan elkaar maken. Doordat alle middenstukken aan elkaar zitten vormt het een vierkant. Dit vierkant maak je vast aan de onderkant. Je speldt de goede kanten stof van de middenstukken tegen de goede kant stof van de onderkant helemaal rond. Als je dit gaat naaien stop je ongeveer 1 cm voor het einde. Vergeet niet de aan- en afhechting om vervolgens de volgende kanten te naaien. Als de onderkant aan de middenstukken vastzit, kan ook de bovenkant vast gemaakt worden. Dit zijn twee delen die elkaar overlappen. Het deel met de knoopsgaten komt boven. Op het onderste deel komen de knopen.

Als ook de bovenkant erin zit kun je gaan bepalen waar de knopen moeten komen. Dit kun je doen door met een speld of stofkrijt door het knoopsgat te gaan. Er zijn verschillende knopen en dus verschillende manieren om een knoop te bevestigen. Omdat mijn knoop 4 gaten heeft kan ik ervoor kiezen een kruis te maken of 2 streepjes. Ik koos voor 2 streepjes.

Je begint met het doorhalen van de draad door de naald. Om de knoop er steviger en sneller aan de stof te bevestigen kun je een dubbele draad gebruiken. Aan de onderkant van de draad maak je een knoop. Vervolgens steek je de naald van onderuit door de stof en door een van de gaatjes van de knoop. Daarna steek je de naald vanuit boven in een ander gaatje. Het gaatje ernaast voor een streepjes effect en het gaatje schuin voor een kruis effect. Dit doe je ook met de andere 2 lagen gaatjes. Herhaal dit een aantal keer totdat de knoop stevig is bevestigd. Daarna steek je de naald van onderuit door de stof maar niet door een van de gaten van de knoop. Je draait een aantal keer met de draad rondom de knoop zodat er een soort paddenstoel effect komt. Je maakt het steeltje van de paddenstoel voor extra stevigheid. Als je zeker bent dat de knoop goed vast zit, kun je de naald weer door het stof halen en een klein knoopje in de draad maken. Dit herhaal je bij elke knoop.

En dan is je kussenhoes met knoopsluiting klaar!! Maak hem snel voor je tuinstoelen dan zit je er in de zomer heerlijk bij!

Veel plezier met het maken van je eigen kussenhoes!

x Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.