Hoe maak je een kinderrugzak?

In samenwerking met Budgetstoffen maakte ik van hun leuke stofjes een kinderrugzak! Hoe? Dat lees je in deze blog!

Een kinderrugzak, hoe leuk?! Een rugzak met twee stofjes leek mij het leukst om te maken. Daarom heb ik het patroon zelf bedacht en als finishing touch voeg ik nog een versierlintje in de naad toe.

We beginnen met de materialen die je nodig hebt voor het maken van de tas:

De formaten die ik gebruik voor de tas zijn: 

Voor- en achterkant:                                                 een door twee geknipt a3 blad, zo bepaal je zelf de hoogte van de twee stoffen. Waar je het blad doorknipt komt nog 1 cm naad bij beide stoffen. 

Voor/achterkant voering:                                          A3 blad

Tunnels voor koord:                                                  7 x 29 cm

Lussen zijkant tas                                                     7 x 6 cm 

Boven hengsel                                                            7 x 12 cm

De maten van het versierlint knipte ik per stuk af op lengte. 

Nu gaan we tas in elkaar zetten. Ik begin met het aflocken van de geknipte onderdelen. Heb je geen lockmachine? Geen probleem! Je kunt het ook met een zigzagsteek afwerken op de naaimachine. Zodra alles is gezigzagd of afgelockt kun je beginnen met het in elkaar zetten van de tas. 

De canvas en unicorn stof leg je met de goede stofkant tegen elkaar, daartussen leg je het lint wat je op de juiste lengte afknipt. Speld de 3 lagen op 1 cm vast. Let goed op dat de print van de unicorn niet ondersteboven staat voordat je de stoffen aan elkaar gaat naaien. Ik besloot het nog door te stikken op de goede kant van de stof, omdat dit een mooier resultaat geeft. Dit herhaal je aan de andere kant van het stof. Nu heb je een voor-en achterpand. De mooiste kant kies je uit als voorkant. Je kunt hier bijvoorbeeld nog een zak op maken maar ik liet dat achterwege. 

Vervolgens ga je de lusjes maken. Deze worden gebruikt om het koord er doorheen te halen en de tas te kunnen ophangen. Je vouwt de zijkanten van de twee kleine lusjes een halve centimeter naar binnen en legt deze op elkaar. Dit speld je vast zodat het “doorgestikt” kan worden. Dit herhaal je met de grote lus. Ik vond het leuk om hier het versierlint tussen te spelden en stikte het vervolgens met de rest vast.  


Na deze stap kun je de panden in elkaar gaan stikken. Je begint met de voor- en achterpanden. Je speld de panden met de goede kanten op elkaar. Vergeet niet om de kleine lusjes aan beide kanten mee te spelden. Je legt de lusjes dubbel met de vouw naar binnen. Als alles gespeld is kun je de zijkanten en onderkant vastnaaien.

Voor je de tas omdraait naar de goede kant kun je de hoekjes uitdunnen door ze zo te knippen dat de naad nog op een half centimeter is. (Zie onderstaande afbeeldingen voor het resultaat hiervan). Tevens kan een schaar (niet te scherp) een goed hulpmiddel zijn om de hoeken naar buiten te krijgen. Je duwt langzaam en voorzichtig de hoekjes vanuit binnen naar buiten. 

Daarna ga je de voering in elkaar zetten. Hierbij is het belangrijk om een opening van +- 8 tot 10 cm breed te hebben. Deze opening gebruiken we later om de tas om te keren en dicht te maken. De opening van mijn tas bevond zich aan de onderkant. 

Daarna begin je met de voering in de tas te gaan zetten. De tunnels voor het koord bevinden zich aan de bovenzijde van de tas. Het is de bedoeling dat je de goede kanten van de tassen tegen elkaar aanlegt. Of je nu de tas binnenin hebt of de voering dat geeft verder geen verschil. Let goed op dat j e aan de bovenzijde de tunnels en grote lus mee stikt, met de vouw wederom aan de binnenkant. Vervolgens stik je dit helemaal rond. 

De opening in de voering van de tas is er belangrijk. Via deze opening draai je de tas om naar de goede kant. Als je dit gedaan hebt speld je de onderkant dicht en vervolgens stik je het. Als laatste duw je de voering naar binnen, zodat de tas écht vorm begint te krijgen.

De lusjes staan naar buiten en de tunnels aan de bovenzijde naar boven. Ik besloot om de tunnels nog door te stikken voor een mooier resultaat. 

Als laatste is het tijd voor het koord. Dit worden de hengsels van de rugzak. Knip de helft van de 3,5 meter lange koord door, zodat je twee stukken krijgt. Vervolgens pak je een speld en je trekt hiermee het koord door allebei de tunnels. Het andere koord komt via de andere kant door de tunnels. Als het koord via beide kanten door de tunnels is, kunnen ze door de lusjes die onderaan de tas zitten. Een stevige knoop erin en de tas is klaar! 

Hopelijk wordt die van jullie net zo mooi als deze! Ik wens jullie veel succes met het maken van de tas. Veel naai en knutsel plezier!! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.