Femmes Fatales.

Je zult wel denken, Femmes Fatales? Wat is dat? Dat ga ik jullie vertellen in de nieuwe blog. Femmes Fatales is een tentoonstelling in het Gemeente museum in Den Haag. Bij de tentoonstelling zijn een hele boel fashion items te zien, die items zijn allemaal gemaakt door vrouwen. Sterke vrouwen in de mode, daar gaat de tentoonstelling over.

Nooit eerder stonden er zoveel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis als momenteel. Een perfect moment voor een tentoonstelling waarin sterke vrouwen in de mode centraal staan. Femmes Fatales is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Er is werk te zien van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Gracia Chiuri (Dior),  Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen en vele anderen.

We gingen met de hele mode afdeling naar de tentoonstelling. Van twaalf tot een was er een rondleiding en van kwart over een tot kwart over twee. Ik zat met een paar andere klasgenootjes bij de eerste rondleiding. Met de trein en tram gingen we naar Den Haag.

Omdat we wat eerder waren dan gepland, mochten we alvast zelf een rondje lopen. Met Tara ging ik op pad om foto’s te maken van de kleding. Ik vind het leuk om dit later nog eens te bekijken en als inspiratie te gebruiken. De foto’s hieronder zijn jurken gemaakt door Iris Van Herpen. Zei maakt gebruik van een 3D printer en plaats een voor een alle stukjes op een doorschijnende jurk. Hierdoor krijg je mooie effecten zoals bijvoorbeeld de schaduwen op de foto.

De rond leiding vond ik persoonlijk niet heel erg interessant. Als iemand staat te vertellen over een tentoonstelling dan vind het al snel saai omdat ik het liever zelf leer en lees. Dit kan ik dan doen over de items die ik echt interessant vind. De dingen die ik wat minder interessant vind daar kijk ik gewoon graag naar hoe het gemaakt is.

Zo stonden er ook veel staking borden. Die gebruikte de vrouwen vroeger om te staken.

Verder stonden er heel veel mooie en aparte jurken.

En ook een aantal items waarbij ik een foto maakte van dichterbij. Zodat je precies kon zien hoe de stof of stofbewerking eruit zag. Hopelijk geeft me dit later veel inspiratie om hetzelfde of andere manier te kunnen gebruiken.

Er zijn verschillende “kamertjes” ingericht en overal is weer wat anders te zien. Op de foto’s hieronder hingen de fashion items aan de muur met namen van de ontwerpster erbij. Onder de jurken waren strijkijzers en planken neer gezet. Dit vond ik een leuk detail.

Ik laat jullie natuurlijk niet alles zien, want ik vind dat jullie zelf naar het gemeente museum moeten gaan. Hier kunnen jullie uitgebreid een middagje genieten van de mooie fashion items die daar staan. Om nog met een jurk af te sluiten.

Oké, echt het aller laatste wat ik nog kwijt wil. In het museum winkeltje heb je van allerlei spullen te koop over de tentoonstelling. Ik kocht het boek Femmes Fatales.

x Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.