De ALLERlekkerste kaneelbroodjes.

Mijn moeder had ze al een aantal keer gemaakt, daarom wilde ik het ook een keer proberen. Daarbij dacht ik meteen, ik ga hier een blog over schrijven zodat jullie ze ook kunnen maken! Deze broodjes zijn verslavend lekker en met wat geduld makkelijk te maken. Verder zijn ze ideaal als koffiebroodje bij de koffie, maar ook heel lekker als ontbijt of lunch met kerst. Laten we dan maar snel beginnen! 

Ingrediënten voor 12  kaneelbroodjes.

Ik maakte 12 kaneelbroodjes maar deze waren uiteindelijk redelijk dik. Als je dit recept gaat gebruiken houdt dan rekening met dat het er misschien ook meer kunnen worden dan 12. Ikzelf zou de volgende keer als ik ze maak de broodjes in ieder geval dunner snijden. 

 • 140 gram roomboter
 • 180 ml melk ( dit kan ook lactosevrije melk zijn.)
 • 400 gram bloem ( 100 gram apart houden)
 • 7 gram instant gist ( 1 zakje)
 • 4 eetlepels kristalsuiker
 • 60 ml water
 • 1 ei ( maat L)
 • 175 gram bruine basterdsuiker
 • 1 flink volle eetlepel kaneel
 • snufje zout

Daarnaast hebben we nog nodig:

 • een (hand) mixer met deeghaken
 • een zeefje 
 • een grote beslagkom
 • een grote ovenschaal ( ongeveer 22 bij 33cm, dit kunnen ook ronde bakvormen/ovenschalen zijn met een doorsnee van 20cm)
 • bakpapier
 • deegroller
 • bestek als in lepel, vork, mes

We beginnen met het smelten van de roomboter. Doe de 140 gram roomboter in een klein pannetje en laat het smelten. Dit mag ongeveer 10 tot 15 minuten op het vuur staan maar laat het niet aanbranden!  Zodra het goudbruin is haal je het van het vuur. Als er witte bezinksel op de boter zit doe je hem even door een zeef. Verder laat je hem even afkoelen.

De boter is aan het afkoelen. Nu kun je in het zelfde pannetje maar afgespoeld de melk gaan verwarmen tot het lauwwarm is. Voeg dan 5 eetlepels van de gesmolten boter toe en roer het goed door elkaar. 

Pak nu de grote kom erbij. Doe hierin de 300 gram bloem en meng het met de gist, kristalsuiker en een snufje zout. Hierna voeg je het water, ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met een (hand)mixer met deeghaken. Als dit een nat deeg is voeg je de laatste 100 gram nog toe aan het deeg en kneed dit nog 5 minuten. Dit kan met een mixer maar ook op een met bloem bestoven werkblad. Als het deeg soepel en zacht is, doe je het terug in de kom en zet je het 10 minuten afgedekt weg. Zelf zet ik het altijd op de verwarming en om het aftedekken een theedoek erover. 

In de tijd dat het deeg aan het reizen is kun je de basterdsuiker met het kaneel in een kommetje mengen. Bestuif je werkblad met bloem en rol met de deegroller je deeg uit tot een “rechthoek” van ongeveer 30 x 45 centimeter. De overige gesmolten boter kan nu over het deeg gesmeerd worden, maar houd nog wel 2 eetlepels gesmolten boter over. Verdeel het suiker-kaneelmengsel met een lepel over het deeg en druk met de bolle kant van de lepel het suiker-kaneelmengel een beetje aan. 

Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes eraf en snijdt de rol in 12 gelijke stukken. Ikzelf heb de zijkantjes gewoon mee gebakken omdat ik het voedselverspilling vind. Daarbij had ik beter meer dan 12 stukken kunnen snijden want achteraf waren ze best dik. Doe ze allemaal met een afstandje van elkaar in de ovenschaal met de spiraalkant naar boven. Zet nu weer de ovenschaal (op de verwarming) bedekt weg, voor 30 minuten. Nu worden de broodjes in volume nog groter. Op de foto zie je het verschil.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven gesmolten boter ( als de boter weer hard is geworden kun je deze even opwarmen in het pannetje). Doe echt een dun laagje anders krijg je net als mij een boter-suiker-kaneel laag onderin de ovenschaal. Bak de broodjes 20 tot 25 minuten tot ze goudbruin zijn. 

De kaneelbroodjes zijn het allerlekkerste als ze warm zijn. Als je echt een zoetekauw bent, kun je er nog wat glazuur overheen doen. Meng hiervoor poedersuiker met een heel klein beetje lauwwarm water. Doe er steeds een klein beetje water bij, totdat je glazuur de juiste dikte heeft. Vind je het juist lekker om het hartiger te maken? Doe dan pistache noten verkruimelen en tussen de suiker-kaneelmengsel zodat het in de broodjes komt.

De kaneelbroodjes zijn klaar! Zien ze er niet lekker uit? Ik kan je vertellen: zo smaken ze ook. Ze zijn 3 dagen later nog lekker om te eten. Laat ze op kamertemperatuur komen en verpak ze luchtdicht. Niet in de koelkast bewaren, want dan worden ze droog. Heb je de broodjes gemaakt? Laat het dan vooral in de reacties hieronder weten. Ook als je nog een vraag hebt over het recept van de kaneelbroodjes. 

x Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.